Новини та події

Yellow-Blue оголошує про початок роботи програми з гуманітарного розмінування

16 червня 2022 року благодійний фонд Yellow-Blue (БФ “Жовто-блакитний”) розгортає програму з прискореного гуманітарного розмінування території України з використанням інноваційних технологій.

Сьогодні Україна – найзамінованіша країна у світі. Проблема забруднення території вибухонебезпечними предметами загрожує життю та здоров’ю понад 10 мільйонів людей. Ситуація приводить до кризи аграрного сектору, адже збір врожаю та подальша обробка землі пов’язана з ризиками підриву людей та сільськогосподарської техніки. Перспектива розмінування наявними в нашій країні засобами сягає десятки років, особливо враховуючи відсутність необхідних бюджетів на цю діяльність.

Yellow-Blue у співпраці з провідними технологічними партнерами світу провадить комплексні рішення прискореного розмінування.

Програма фонду включає наступні напрямки:

  • Дистанційна рекогносцировка місцевості та маркування виявлених вибухонебезпечних предметів з використанням дронів та штучного інтелекту;
  • Нейтралізація вибухонебезпечних предметів, в тому числі мін та снарядів;
  • Утилізація прострочених боєприпасів, в тому числі телерозмінування (дистанційне залучення експертів у відеорежимі);
  • Ведення геореєстру небезпечних територій та кадрової бази саперів;
  • Навчання військових, інженерів та інших учасників методологіям та технікам розмінування, що мають локальні особливості;
  • Інформування цивільних, особливо дітей, про правила безпеки у місцях, де проходили бойові дії або є підвищений ризик.

Для досягнення цілей фонд збирає найкращі технологічні рішення та практики, а також залучає технологічних партнерів для створення інфраструктури для повного гуманітарного розмінування території України. З такими компаніями як Def-C (безпілотні літальні апарати) та Transimpex (професійні послуги з розмінування) вже підписані угоди про співпрацю. Для збільшення швидкості процесів з пошуку та розмінування вибухонебезпечних предметів у кілька разів розглядається можливість використання спеціалізованого обладнання від компанії DraganFly (Канада), а також інших відомих світових виробників.

Про фонд

Благодійний фонд “Жовто-Блакитний” створено у березні 2022 року як відповідь на повномасштабну російську агресію. Ініціаторами стали підприємці та ІТ-спеціалісти, що працюють у сфері високих технологій понад 20 років. До повномасштабного вторгнення Росії більшість з них спеціалізувалась на розробці та виробництві безпілотних літальних апаратів, спеціалізованого програмного забезпечення та надавали послуги з обстеження територій та об'єктів інфраструктури за допомогою дронів. Оператори дронів та інженери залучались як волонтери для потреб національної поліції, інших силових та гуманітарних структур. Це, наприклад, розшук зниклих людей та моніторинг об'єктів, допомога у розкритті майнових злочинів, обстеження місць аварій тощо. Зокрема, з місцевими органами влади та підрозділами служби надзвичайних ситуацій співпрацювало понад 30 наших операторів дронів.

Від 24 лютого 2022 року ініціатори Фонду істотно посилили безоплатну допомогу державним органам для усунення наслідків бойових дій на звільнених територіях. У перші два місяці війни ними витрачено близько 100 млн грн.

Сьогодні наша команда об’єднує, окрім IT-фахівців, досвідчених управлінців, громадських діячів, а також науковців. Серед інших напрямів Фонду Yellow-Blue: гуманітарна логістика, автоматизований моніторинг та контроль інфраструктури, психологічна та фізична реабілітація ветеранів.

Для довідок

Сайт: yellow-blue.org.ua/ua

Email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Телефон: +38 098 506 38 34 (Владислав Бовсуновський)

Yellow-Blue Charitable Foundation, Гуманітарне розмінування, Фонд Жовто-Блакитний